איחוד תיקים או פשיטת רגל?
חיים עם חובות – על ההבדלים בין פשיטת רגל לבין איחוד תיקים
אדם אשר נקלע לחובות כבדים ולנושים רבים, נאלץ להתמודד עם תהליכי גבייה מתישים על ידי נושיו, כאשר במרבית המקרים מגיעים הדרישות לתשלום אל משרדי ההוצאה לפועל, ומשם נשלחות אליו הודעות על עיקול נכסיו וכספיו. בפני חייבים ניצבות מספר אפשרויות, לעיתים עליהם לבחור, האם לפתוח מייד בהליך פשיטת רגל, או איחוד תיקים?
במידה מסוימת, ניתנו לחייב כלים על ידי ההוצאה לפועל, בעיקר לחייב הנושא חובות רבים, לשאת בנטל החוב, ולהחזיר את חובותיו באופן אשר יאפשר לו ניהול אורח חיים תקין תוך כדי החזרת חובותיו על פי יכולותיו. בכל מקרה בו נקלעתם לחובות שהנכם מתקשים לפרוע, מומלץ להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בתחום הוצאה לפועל והליכי פשיטת רגל.
מהו איחוד תיקים?
כאשר בתוך תקופה נפתחים כנגד החייב תיקים רבים בלשכת ההוצאה לפועל, ונשלחות עבורו בקשות רבות לביצוע תהליכים כגון עיקולים על מיטלטלין ונכסים, מתבקש החייב להגיע אל משרדי ההוצאה לפועל על מנת לפתוח בתהליך של חקירת יכולת.
חקירת היכולת נועדה בכדי לאפשר לרשם בית המשפט לקבוע את הצעדים הבאים אשר יינקטו כנגד החייב. במידה ויוכיח החייב כתוצאה מחקירת היכולת כי הינו מוגבל באמצעים ואין ביכולתו לעמוד בהחזרת כל התשלומים וסגירת התיקים הפתוחים כנגדו, יוכרז החייב כמוגבל באמצעים, ויבצעו בעבורו בהוצאה לפועל פעולת איחוד תיקים.
איחוד תיקים כמשמעו, הוא איחוד כל התיקים הפתוחים כנגד החייב אל תיק אחד, אשר יקבל מספר תיק בלשכה, וממנו ואליו יוגשו כל הבקשות והתביעות כנגד החייב, ויישלחו ההתראות וההוראות אל החייב.
סכום החובות של כל התיקים יסוכם לכדי חוב אחד, ותקבע מסגרת החזר חודשי אשר על פי חקירת היכולת יוכל לעמוד בו החייב, כאשר החלק היחסי של כל נושה יחולק לו בהתאם לאחוז חובו מגודל החוב הכללי.
מעת לעת, יוכלו הנושים להגיש בקשה נוספת לחקירת יכולת, אשר מתורצת במרבית המקרים כתוצאה של "שינוי סטאטוס" אצל החייב, כדוגמת חייב אשר לא היה מועסק בעת חקירת היכולת וכעת הינו מועסק, ולפתוח מחדש את הדיון בעניין גובהו של התשלום החודשי אל מול יכולותיו הכלכליות של החייב.
היה ולא עמד החייב בחובותיו מול ההחלטות אשר התקבלו על ידי רשם בית המפשט עבור תיק האיחוד, יוכלו הנושים לשוב ולבצע הליכי גבייה, לרבות עיקולי משכורות ומיטלטלין וצווי מאסר.
מהו הליך פשיטת רגל?
מנגד לפעולת איחוד התיקים אשר ניתן להגדירה כפעולה "פשוטה", ניתנת לחייב האפשרות להגיש בקשה להכרזה על פשיטת רגל. על מנת לקבל אישור על פשיטת רגל, יעבור החייב מסכת רחבה של חקירות אודות חובותיו, בכדי לוודא כי חובותיו לא הצטברו כתוצאה ממעשי מרמה.
תהליך פשיטת רגל הוא תהליך ארוך ומורכב, אך בסיומו, יגיע החייב לשני עניינים עיקריים.האחד, הגעה להסדר תשלומים עם הנושים באופן אשר יאפשר עמידה בתשלומים בצורה נוחה, ואף מחיקה של חלק מהחובות על ידי הנושים, והשני, הפסקת כל התהליכים אשר נפתחו נגדו על ידי הנושים דרך לשכת ההוצאה לפועל, לרבות צווי מאסר ועיקולים שונים...
במרבית המקרים, בקשה לפשיטת רגל מוגשת על ידי החייב עצמו, אשר קץ מרדיפות הנושים על ידי פעולות בהוצאה לפועל, עם זאת, במקרים מיוחדים, מגיש הנושה את הבקשה, וזאת כאשר הנו חושד כי החייב מסתיר נכסים, היות ובתהליך הבדיקה הנוקשת של פשיטת הרגל נחקרים ונבדקים כל נכסי החייב, לרבות חשבונות בנקים בארץ ובחו"ל, נחקרות חשדות להעברת נכסים לבני משפחה, הברחת נכסים לחו"ל, ועוד מעשי מרמה וערמומיות שמתבצעים בדרך כלל על ידי חייב המעוניין להסתיר את נכסיו, ומוכרים היטב לרשויות המבצעות את פשיטת הרגל.
לסיכום, האם להכריז על פשיטת רגל או לאחד תיקים?
בסיומה של ההכרזה על פשיטת רגל, למעשה ניתנת לחייב האפשרות להגיע ל "דף חדש", מבחינה כלכלית ואישית. עם זאת, כפי שהוזכר לעיל, תהליך פשיטת הרגל הוא תהליך ארוך ומורכב, אשר במהלכו נחקר החייב כשתי וערב, נבדקים חשבונותיו ופעילויותיו העסקיות על פני שנות פעילויותיו העסקיות, כאשר לעיתים נחשפות פעילויות לא הגונות או לא חוקיות אשר הוא עצמו לא היה מודע להן...
חייב המשוכנע כי יוכל לעמוד בחקירות הצולבות אשר מתקיימות בתהליך פשיטת הרגל, מומלץ כי ילך בדרך זו, רצוי לציין, עם כל זאת, כי בסיום התהליך יוטל על החייב צו עיקוב יציאה מהארץ, וימונה מפקח על פעילויותיו הפיננסיות לתקופה.
הדרך הפשוטה יותר, כפי שהוזכר בתחילת המאמר, היא הדרך של איחוד התיקים. אמנם בדרך זו אין וודאות קבועה אודות גובה התשלום, אין הקפאת הליכים קבועה כנגד החייב, ואם לא יעמוד בהתחייבויותיו בתיק האיחוד יוכלו הנושים לפעול כנגדו בעיקולים וכדומה, אך מנגד, לא יאלץ לעמוד בחקירות, ולא ירדו לעמקי נשמתו וחשבונותיו הבנקאיים, ובמידה ואכן יעמוד בהתחייבויותיו, ויש ידו משגת לעמוד בתשלום החודשי אשר נקבע לו, יוכל לנהל חיים סדירים ושקטים מהתקפות הנושים.
על מנת לקבל מענה וייעוץ אישי חייג/י
לעו"ד יואב קומבליס: 072-334-1001
|