גביית חובות בהליכי הוצאה לפועל
ההוצאה לפועל משמשת כזרוע הביצועית לצורכי גביית חובות כספיים בישראל. תכליתה לאפשר מימוש חוב שנקבע לזכותו של אדם בפסק דין או מכוח המחאה, שטר או משכנתא.
מדובר בגוף אופרטיבי, שנועד להבטיח את התשלום לזוכה, וככזה, אין מערכת ההוצאה לפועל יושבת כערכאת ערעור ולא ניתן להשיג בפניה על עצם פסיקת החוב או גובהו.
במסגרת ההוצאה לפועל, המוסמכת לפעול מכוח חוק ההוצאה לפועל תשכ"ז - 1967 ותקנותיו, ניתן לממש סוגים רבים של חיובים, אשר נפסקו על ידי הרשות השופטת, ובהם: פסק דין או החלטה אחרת של בית משפט רגיל או דתי בעניין אזרחי, ערובה שנקבעה על ידי ראש ההוצאה לפועל, משכון, שטר משכנתא, המחאה וכן צווים והחלטות שדרך ביצועם היא כשל פסק דין.
אכיפתם של חיובים מסויימים מתאפשרת על ידי פניה באופן ישיר להוצאה לפועל, ללא צורך בפניה לבית המשפט, והם: חובות הנגזרים ממשכון ומשכנתא, תביעה על סכום קצוב עד סכום של 50,000 ש"ח וביצועם של שטר או המחאה שלא נפרעו.
מנגד, קיימים סוגי חיובים אשר לא ניתן לממשם במסגרת הוצאה לפועל, כמו: פסק דין נגד המדינה, פסקי דין הצהרתיים וצווי מניעה הנאכפים באמצעות פקודת ביזיון בית המשפט.
על אף שגביית חוב באמצעות מערכת ההוצאה לפועל נועדה לסייע לזוכה להיפרע את חובו באופן מהיר ויעיל, הרי שאינה מתבצעת באופן אוטומטי אלא תוך הפעלת שיקול דעת ועריכת איזונים בין מצבו הכלכלי של החייב וזכויותיו, לבין זכויות הזוכה.
שלבי תהליך גביית חובות באמצעות הליכי הוצאה לפועל
הגשת בקשה לביצוע - את הבקשה ניתן להגיש בכל אחת מלשכות ההוצאה לפועל בארץ. הפונה נדרש להמציא טופס בקשה לביצוע השטר או פסק הדין, בציון פרטי החייב, תעודת הזהות שלו ומען מגוריו, כפי שהם מופיעים ברישומיו של גוף רשמי, כמו משרד הפנים.
לטופס הפניה יש לצרף את שטר החוב, פסק הדין, יפוי כוח במידה והזוכה מיוצג על ידי עורך דין וכן מכתב ההתראה מטעם הפונה או בא כוחו לבעל החוב, במידה ונשלח. פתיחת התיק מלווה בתשלום אגרה, הנגזרת מגובה החוב, אשר תתווסף אל החוב הפסוק שייגבה בהליכי ההוצאה לפועל.
תנאי הכרחי לפתיחת התיק הינו איתור החייב. במידה והחייב מסתתתר ובורח מפני נושיו, ניתן להסתייע במשרדי חקירות המתמחים במציאת מעני חייבים.
המצאת אזהרה לחייב - למילוי אחר פסק הדין והסדרת החוב בתוך 20 יום, כסכום חד פעמי או בפריסה לתשלומים. בפני החייב עומדות מספר אפשרויות פעולה להסדרת התשלום: פרעון החוב, פרעון בתשלומים קצובים בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, תשלום על פי שיעורים שביקש הזוכה, הגשת בקשת התנגדות או בקשה בטענת "פרעתי" (לפיה החוב נפרע כבר בעבר), בקשת צו תשלומים לפריסת החוב והתייצבות לחקירת יכולת, שתכליתה לאמוד את יכולותיו הכלכליות של החייב (במידה והבקשה מאושרת, תבוצע החקירה תוך שלושה שבועות ממועד המצאת האזהרה).
התחלת הליכי הביצוע - בחלוף 20 הימים ממועד המצאת האזהרה לחייב ניתן להתחיל בהליכי ביצוע פסק הדין. הנעת התהליך כולו מתבצעת ביוזמת הזוכה, אשר הוא או בא כוחו נדרשים לפנות אל ראש ההוצאה לפועל בבקשה להחלת הסעדים המנויים בחוק.
מדובר בשורה ארוכה של אמצעי אכיפה בדרגות חומרה שונות, הנתונות בידי ראש ההוצאה לפועל, ובהם: צו התייצבות מיידית בפני ראש ההוצאה לפועל, הזמנה לבירור, הוצאת צווי עיכוב יציאה מהארץ או צו מאסר בגין בזיון ההוצאה לפועל, עיקול מטלטלין, חשבונות בנק או מקרקעין של החייב וכן נכסים המצויים בידי צד ג', מינוי כונס לנכסי החייב ונקיטה בצעדים כמו תפיסת הנכסים, פינוי המקרקעין ומסירתם לזוכה.
אפשרויות העומדות לרשות החייב בהוצאה לפועל
במסגרת הליכי הגבייה ותוך איזון זכויותיו של החייב, על ראש ההוצאה לפועל לשעות לבקשות שונות שרשאי החייב להגיש.
כך, חייב בעל מספר נושים, אשר מתקשה לשאת בנטל התשלומים יוכל לפנות בבקשה לאיחוד תיקים, במסגרתה יקבל כל זוכה תשלום חודשי בהתאם לחלקו היחסי בחובות שצבר החייב ולפי יכולתו הכלכלית של החייב, או בקשה להכרזה על פשיטת רגל - במקרה זה יועברו נכסי החייב לנאמן, אשר יופקד על כינוס הנכסים ויביא למימושם בדרך של מכירה וחלוקת החוב בין הנושים.
בקשה אחרת שיכול החייב להגיש הינה הכרזה עליו כמוגבל באמצעים, שעה שאין באפשרותו לפרוע את החוב בתשלומי המינימום הקבועים בחוק.
התמודדות עם קשיים המתעוררים בתהליך הגבייה
במידה והחייב נפטר לאורך תהליך הגבייה ניתן להיפרע את החוב מעזבונו, ולראש ההוצאה לפועל נתונה סמכות לנקיטת הליכים נגד היורשים או מימוש נכסי העזבון מידי מנהלי העזבון.
באחרית התהליך, במידה והזוכה לא הצליח לממש את חובו מסיבה של חייב לא סולבנטי או כאשר קיים קושי לאתרו, ניתן להגיש בקשה להכיר בסכומים שלא נגבו כחובות אבודים, סטטוס המאפשר קבלת החזרי מס בגין החוב שלא נגבה.
|