אפוסטיל או apostille - המדריך המשפטי לאזרח
חותמת אפוסטיל Apostille היא אישור בינלאומי המשמש לצורך הכרה בתעודה ציבורית במדינה זרה. מטרתו במקרה זה היא להעיד על נכונות תרגום התעודה מהשפה הזרה לשפת היעד ועל כך שהמסמך מקורי והונפק לפי החוק במדינה האחרת.
לפי הנהוג, תעודה ציבורית שהופקה על ידי מוסד של מדינה מסוימת תהיה חסרת תוקף במדינה אחרת ולכן יש צורך באימות ואישור שלה.
תעודה ציבורית היא כזו שסופקה על ידי כל אחד מהגורמים המפורטים בסעיף 29 לפקודת הראיות [נוסח חדש] תשל"א-1971 משמע תעודה שהונפקה על ידי משרד ממשלתי, רשות מקומית, עובד מדינה, בית משפט, מוסד בעל סמכות מעין שיפוטית, בית דין ועוד.
תרגום התעודה הציבורית יתבצע על ידי נוטריון. נוטריון הנו עורך דין המוסמך בין היתר לתרגם ולאשר נכונות תרגום של תעודה ציבורית לפי חוק הנוטריונים תשל"ו-1976. לעניין זה אף חובה לציין כי לא כל עורך דין יכול לשמש כנוטריון.
טרם כינונה של "האמנה המבטלת את דרישת האימות למסמכים ציבוריים" המכונה גם אמנת האג שנחתמה בשנת 1961 ויצרה את חותמת האפוסטיל, נדרשו מספר פעולות על מנת להקנות למסמך ציבורי תוקף במדינה הזרה. כיום, האמנה קובעת את הדרכים בהן תעודה שהופקה על ידי כל אחת מהמדינות החתומות על האמנה תהא בעלת תוקף משפטי בכל המדינות האחרות החתומות.
בישראל נדרשת הצגה של התעודה הזרה המקורית, ברם במידה והיא אינה כתובה באנגלית, עברית או ערבית, חובה על המציג לצרף תרגום לעברית או אנגלית של התעודה. מדינות אחרות החתומות על האמנה הן ארצות הברית, חלק ממדינות אירופה ואמריקה הלטינית, אסיה, אוקיאניה, אפריקה ועוד.
סוג נוסף של אפוסטיל הוא אישור אפוסטיל לתרגום נוטריוני שמטרתו לאמת את זהות הנוטריון וכשירותו לשמש בתפקיד זה, אך הוא אינו מהווה ראייה לנכונות התרגום עצמו.
קיראו עוד באתר בית המשפט
מהו תהליך קבלת אפוסטיל?
בהתאם לתקנות לביצוע אמנת האג (ביטול אימות מסמכי חוץ ציבוריים) תשל"ז-1977 הגורמים המוסמכים להעניק את האפוסטיל במדינת ישראל הם רשמים של בית משפט השלום, משרד החוץ ועובדים שהוסמכו לכך על ידי שר המשפטים לפי התנאים הקבועים בחוק הנוטריונים.
תנאי מקדים לקבלת חותמת האפוסטיל הוא אישור המסמך על ידי הפקיד המוסמך לעניין זה מטעם הרשות שמעניקה את האפוסטיל.
באופן זה, אפוסטיל המתייחס לזהות הנוטריון ינתן על ידי משרד המשפטים, לעומת זאת חותמת המתייחסת לנכונות התרגום תינתן על ידי הרשות המוסמכת לעניין זה כפי שקבוע בתקנות ליישום האמנה. קבלת החותמת חוסכת מהפרט את הצורך לאשר את המסמך גם בנציגות של המדינה בה הוא מתכוון להציג את המסמך.
קבלת חותמת האפוסטיל מותנית החל משנת 2008 בתשלום קודם של אגרה של 30 שקלים. חשוב לזכור כי חותמת האפוסטיל רלבנטית רק למדינות החברות באמנת האג. במקרה אחר יש צורך בקבלת אישור אחר המכונה אישור תעודה אחרת, שאינו מצריך תשלום אגרה אך מחייב סדרת פעולות אחרת לצורך קבלת האישור הנכסף.
יש לך שאלות בנושא אפוסטיל? ליחצו כאן ומיצאו עורך דין מתאים!
|